Matilda Envall

Disciplin: Textil
Stipendieår: 2022

Nominerande institution: Konstfack

Nomineringskommitté: Prof. Ulrika Mårtensson Hanje och lektor Elsa Chartin

Stipendiestiftelse: Jubelfonden 

Kontakt: www.matildaenvall.com
Instagram: @matildaenvallstudio

Stipendiemotivering:

Matilda Envall excellerar i feminin estetik genom ett eldorado av rosa blanka, sammetsmjuka och genomskinliga tyger, smock, rosetter, Swarovskikristaller, glänsande glaspärlor, moln av veckat brudtyll, frossar i tecknade röda hjärtan på tyg och mängder av textila rosa rosor uppdriven till en närmast psykedelis kvalite.

I “Matters of The Heart” hennes mastersarbete, utforskar hon klänningens funktion, utsmyckning och kropp och går i närkamp med den stereotypa iden om femininet som genomsyrar vår västerländska, industrialiserade kultur. Matilda Envall bygger ett skulpturalt landskap av roliga, monstruösa, queera varelser som kläs i taktila, klicheartade textila plagg. De rör sig i gränslandet mellan människa, djur och natur utan att tveka.

Textilkonstnären och modedesignern Matilda Envalls praktik är centrerad runt maktförhållandena bakom begreppet smak och estetikens makt att bestämma, förvirra och utmana genus. Under hennes tid på masterprogrammet CRAFT! På Konstfack har hon genom skulptur utforskat plagget och utsmyckningens funktion och innebörden av begreppet kropp. Ett experimentellt och känsligt förhållningssätt till materialet utmärker hennes arbetsprocess.

Matilda Envall, född 1990, har en kandidatexamen i modedesign från Textilhögskolan i Borås (2018) och avslutar just nu sin masterexamen i textilkonst från Konstfack. Hon har visat sitt kandidatarbete på modeveckorna i Stockholm och London (2018) och deltagit som utvald finalist i tävlingen Designers Nest Award, Köpenhamn (2019).