Kalle Wigle

Disciplin: Dans
Stipendieår: 2023

Nominerande institution: Kungliga Baletten

Nomineringskommitté: Marie-Louise Sid-Sylwander, Hlín Hjálmarsdóttir, Anneli Alhanko, Joakim Stephenson

Stipendiestiftelse: Karl-Axel Rosenqvists fond

Kontakt: –

Stipendiemotivering:

Redan som liten var Kalle en energisk och positiv elev vid KSB. Han visade prov på en alldeles unik dansbegåvning. Hans fina rena klassiska teknik, i kombination med ett sprudlande danshumör, har följt honom, till dags dato. Från en liten smånarr i Svansjön till prinsar i de stora klassiska verken, har hans genuina glädje för danskonsten burit honom på osynliga vingar.

Kalles målmedvetenhet har varit orubblig, och han har stått stark genom med och motgångar. När han nu tar sig an ett solistkontrakt med Staatsballett i Berlin och en förfrågan från Paris Operan, blir han en självklar kandidat till årets Gallodier stipendium. Han hamnar därmed i den kategori av mycket framgångsrika dansare som under 20 års tid fått förmånen att tilldelas detta stipendium.

Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställd och medverkat i produktioner vid Kungliga Operan. Från nästa säsong 2023/24 är jag anställd på solistkontrakt vid Staatsballett Berlin.

Några utav mina höjdpunkter här på Kungliga Operan inkluderar: Prins Désiré i Marcia Haydée’s Törnrosa, Jack i Alice i Underlandet av Christopher Wheeldon och Pas de Trois ur Nureyev’s Svansjön. Jag har också dansat roller som ’Lionel’ i In The Middle, Somewhat Elevated och Espada i Nureyev’s Don Quijote. Ett utav mina senaste framträdanden var det första Pas de Deux i In The Night av Jerome Robbins.

Jag har tidigare fått utmärkelser som Finalist Award i Prix de Lausanne 2014, Gösta Svalberg Award 2014 och dubbel prisvinnare i Stora Daldansen/Nordic and Baltic Ballet Competition (Prix de Nord) 2012.