Lisa Ericson

Disciplin: Glas och keramik
Stipendieår: 2023

Nominerande institution: Konstfack

Nomineringskommitté: Jakob Solgren Nordenskiöld, Mårten Medbo

Stipendiestiftelse: Jubelfonden

Kontakt: Instagram

Stipendiemotivering:

Lisa Eriksson tar I sitt arbete utgångspunkt i sin personliga historia som är tätt sammanvävd med Europas våldsamma 1900-talshistoria. Hennes tematik kretsar kring minnet och minnets efemära karaktär. Genom sin konst uttrycker hon en vilja att hålla kvar de minnen som aldrig får glömmas eller förvanskas. Det är ingen liten uppgift, men Lisa Eriksson lyckas insiktsfullt gestalta sin tematik. Hon gör det mad stor känsla för framför allt glasets språkliga potential. Hon har också förmågan att kombinera uråldriga hantverkstekniker med de allra senaste digitala glasteknikerna. Ett stipendium skulle vara av största betydelse för hennes forsatta arbete som är extra viktigt i en tid den sanningen och den vetenskaplig historieskrivningen utmanas.

Lisa Hartwig Ericson arbetar med glas och keramik för att reflektera och förstå fenomen i samtiden, ofta genom en historisk lins. Hon är intresserad av att kombinera ny teknik med gamla hantverkstekniker och därigenom experimentera fram nya uttryck i material, färg och form.

Text till examensarbetet från Konstfacks linje för Glas och Keramik:

“Glas har en förmåga att göra oss osäkra på våra sinnesupplevelser. Ljuset kan få bilder att framträda i glaset för att sedan försvinna ur en annan vinkel. Glaset kan vara en spegel, opakt eller transparant, ibland allt samtidigt. I glaset kan vi få syn på oss själva. I mitt arbete med glas reflekterar jag kring minnen, historieskrivning och att leva i vår tid. Jag vill ställa kring sanningar och ansvar och om hur minnen omformas av den vars händer det vilar i.”