Josef Wijk

Disciplin: Oboe
Stipendieår: 2021

Nominerande institution: Jubelfondens Direktion

Nomineringskommitté:
Carl-Johan Nordin, Erik Frieberg

Stipendiestiftelse: Jubelfonden 

Kontakt: https://www.eccoliagency.com/josef-wijk

Stipendiemotivering:

Josef Wijk är en av sin generations främsta oboister. Efter att ha varit i final två gånger i Sveriges största tävling för ungdomar, Polstjärnepriset har han visat sin stora begåvning. Josef går för närvarande tredje året på musikhögskolan i Göteborg för solooboisten i Göteborgs Symfoniker, Mårten Larsson. Musikalitet och för sin ålder avancerad repertoar gör att Josef snart kommer att höras i landets konsertsalar

Josef är en oboist född år 2000 i Örebro. Han började spela som nioåring på kulturskolan och gick sedan vidare med studier för Mårten Larsson (Göteborgs symfoniker) och Jesper Harryson (Kungliga Filharmonikerna). Han har under åren spelat mästarklasser för flera kända oboister så som, Jean Louis Capezalli, Alexei Ogrintchouk och François Leleux. Nu studerar han på Högskolan för scen och musik i Göteborg. 

Josef har vikarierat i flera av Sveriges orkestrar däribland, Göteborgs symfoniker och Svenska Kammarorkestern. Han har även framträtt som solist med Svenska kammarorkestern vid flera tillfällen.

Josef har tilldelats stipendier och deltagit i flera nationella och internationella tävlingar och har två gånger vunnit tredje pris i Polstjärnepriset, där han framträdde som solist med Göteborgs symfoniker. 2020 året vann han andra pris i den dansk-svenska tävlingen Øresunds solist och 2021 vann han första pris i Stockholm International Music Competition.