Dina Grundberg

Disciplin: Komposition
Stipendieår: 2023

Nominerande institution: Jubelfondens direktion

Nomineringskommitté: Erik Frieberg och Carl Johan Nordin

Stipendiestiftelse: Karl-Axel Rosenqvists fond

Kontakt: WebFacebookInstagramSpotify

Stipendiemotivering:

Dina studerar fortfarande på konstnärliga kandidatprogrammet i improvisation vid musikhögskolan i Göteborg men hon har redan under fem års tid, från sjutton års ålder, hunnit med att turnéra och framträda på ett flertal jazzfestivaler och i radio. Förra året släppte hon sin första, mycket väl mottagna, skiva där hon sjunger egna, fyndiga texter till egen musik som beskriver vardagslivet för den vanliga människan. En så ung musiker som redan hunnit med så mycket är väl värd ett stipendium.

Vokalisten Dina Grundberg (f.1999) är uppvuxen i Bohuslän och tog sina första frilansuppdrag i tonåren. Hon har redan hunnit framträda i ett flertal större sammanhang, bland annat i Sveriges Radio, på Stockholms konserthus och på Stora Teatern i Göteborg. Hennes musik vandrar i fotspåren efter profiler som Barbro Hörberg och Hasse & Tage. Sångerna handlar om allt från hur man skriver en kärleksannons när man inte är bra på någonting, till historien om Åke med tandvärk. Hon skriver om söndagsångest och att tycka synd om sig själv, men hon skapar också ljusa och hoppfulla bilder.

Dina brinner för att komponera egen musik och lägger ner mycket tid på att skriva genomarbetade arrangemang. På jazzscenen ser man henne frekvent i olika konstellationer, bland annat med bandet Dina Grundberg sextett där vokalisten framför sin musik tillsammans med ett svängigt kompband och en lekfull blåssektion. Tillsammans med sextetten gav Dina ut debutalbumet “Jag ljuger mest om allt” hösten 2022 och skivan fick ett varmt mottagande. Bland annat Orkesterjournalen skrev då: “Talangen är uppenbar, liksom modet”.